Flying Angel Heart

3.07.2014

7 Mars, dita e mësuesit

 

 


Përkujtohet sot në të gjithë Shqipërinë hapja e Mësonjëtores së Parë Shqipe në Korçë. Kjo ditë njihet në vendin tonë si dita e mësuesit. Nxënës dhe studentë nga i gjithë vendi kujtojnë sot edukatatorët dhe mësuesit e tyre të parë.

Edhe pse kanë kaluar shumë vite që nga dita e parë e hapjes së shkollës së parë shqipe, në Shqipëri shumë  fëmijë vazhdojnë të mos dinë të shkruajnë as emrin e tyre. Një pjesë janë të ngujuar nga gjakmarrja. Shumë të tjerë lypin rrugëve për të siguruar një kafshatë bukë, ndërsa një pjesë tjetër vuajnë akoma mungesën e ambjenteve shkollore për të mësuar ABC-në.

Shkolla e parë Shqipe.

I7 marsshte 7 Mars 1887, kur mësuesi, Pandeli Sotiri bashkë me atdhetarë të tjerë dhanë kontributin e tyre në hapjen e Mësonjëtores Shqipe në Korçë. Kjo ditë shënohët si një ndër arritjet më të mëdha të vendit tonë në atë kohë. Për shkak të pushtimit osman në atë periudhë mësimi i gjuhës shqipe bëhej në mënyrë të fshehtë, nëpër shtëpi që nuk duhej të diktoheshin nga pushtuesit.

Drejtuesit e parë të kësaj shkollë ishin figura të njohura të Rilindjes shqiptare si Pandeli Sotiri, Petro Nini Luarasi, Thoma Avrami, etj. Kontriubuti i këtyre atdhetarëve dhe veprimtarëve dëshmohet nga dëshira e zjarrtë që ata kishin për të mësuar pasardhësit e tyre. Për të shpërndarë dije dhe kulturë e për ta trashëguar këtë në brezat e më vonshëm. Të edukuar me frymën e lartë të patroitizmit këta nxënës do të përhapnin më vonë frytet e ideologjisë shqiptare.

shkolla shqipe

7 Mars 1887, hapja e mësonjëtores së parë shqipe në Korçë

ndahe me miqët

0 σχόλια:

Post a Comment