Flying Angel Heart

6.03.2013

10 Ushqimet Që Luftojnë Kancerin

 

 

 

10 Ushqimet e Shendetshme Kunder Kancerit

Ushqimi bënë më shumë se sa mbush bar

top_ushqimet[1]

kun, na mban të shëndosh dhe nganjëherë përmban edhe përbërës që luftojnë kancerin. Lexo më tutje për mësuar për 10 ushqimet e shendetshme që zmbrapsin Kancerin.

Shumica nga ne njohim ushqimet që na shtojnë kilogram: hamburgeri, akulloret, çipsat e shumë tjerë.

Ushqimet e shendetshme gjithashtu mbajnë larg kancerin.

“Edhe pse nuk ka ndonjë ushqim të veçantë që do të zvogëlonte rrezikun tuaj ndaj kancerit, është sinergjia e shumë materieve ushqyese – vitaminat, mineralet, fitokemikalet dhe antioksiduesit – që mund të ju ofrojnë mbrojtjen më të mirë,” thotë Colleen Doyle drejtor i aktivitetit fizik dhe ushqyes për American Cancer Society.

Këto 10 ushqime do ju ofrojnë mbrojtje të fuqishme anti-kancer.

1. Manaferrat

Si ndihmojnë: Manaferrat përmbajnë përbërës antioksidues të cilët mbrojnë qelizat tua nga dëmet që janë të lidhura me kancer. Ato gjithashtu forcojnë sistemin e imunitetit, thot Lisa Yong autorja e LibritThe Portion Teller Plan, e gjithashtu zëvendës profesor i ushqyeshmërisë në Universitetin e New York-ut.

Ato përmbajnë plolyphenol e gjithashtu edhe acid elagik dhe anthocianine – antioksidues që kundërveprojnë, zvogëlojnë dhe riparojnë dëmet në qeliza, thotë Doyle. Manaferrat janë gjithashtu të mbushura me vitamina tjera potenciale që luftojnë kancerin si Vitamina C dhe Fibra.

Kanceret që luftojnë: Kanceri Lëkurës, Kanceri Mushkërive, Kanceri Gjirit, Kanceri i Fshikëzës dhe i ezofagut.

2. Rrushi

Si ndihmon: Një materie kimike bimore e quajtur resveratrol, antioksidues dhe anti-inflamator, fshihet në lëkurë të rrushit – e veçanërisht të rrushit të purpurt dhe të kuqit.

Studimet tregojnë se ato mund të mbajnë nën kontroll zhvillimin dhe përhapjes e qelizave kancer e gjithashtu edhe frenojnë tumoret, kjo sipas Institutit Amerikan për Hulumtime Kanceri.

Kanceret që lufton: Kanceri mëlçisë, kanceri stomakut, kanceri gjirit dhe i zorrës së trash.

3. Domatet

Si ndihmojnë: Domatet marrin ngjyrën e kuqe te tyre nga një antioksidues që quhet lycopene, i cili mbron qelizat nga dëmi dhe vret ato që nuk zhvillohen si duhet, thotë Doyle.

Ato gjithashtu mund të mbrojnë lëkurën nga kanceri absorbuar rrezet UV thote Wilhelm Stahl profesor dhe hulumtues antioksideve në Universitetin e Dusseldorfit në Gjermani.

Kanceret që lufton:Kanceri gjirit, kanceri mushkërive, kanceri lëkurës, kanceri prostatës, endometrial dhe kancerin e gojës.

4. Brokoli, lakra dhe lakra jeshile

Si ndihmojnë: Brokoli, lakra dhe lakra jeshile plrmbajnë luftëtar kanceri potencial si glukosinolate, krambene dhe indole-3-karbinol, thotë Instituti Amerikan për Hulumtime në Kancer.

Ndërsa sipas një hulumtimi të bërë nga Roswell Park Cancer Institute në Buffalo, Amerikë, ato gjithashtu përmbajnë sulforafan, i cili mban larg kancerin duke ndihmuar trupin të nxjerr jashtë karcinogjenët dhe duke frenuar zhvillimin e qelizave kancer.

Kancerët që luftojnë: Kanceri stomakut, kanceri i gjirit, kanceri i lekures, kanceri gojes, kanceri laringut, kanceri faringut dhe kanceri ezofagut.

5. Hudhra

Si ndihmon: Hudhra përmban antioksidues unik që quhet allil sulfide që duken se intervenojnë në disa hapa të procesit të kancerit, thotë Karen Collins këshilluese e të ushqyerit (dietave) për Institutin Amerikan për Hulumtime në Kancer. Një studim i 2007 i publikuar në Journal of Nutrition sugjeron se këta përbërës që gjenden në hudhër frenojnë formimin e tumorit në zorrën e trash dhe zhvillimin e qelizave kancerogjene.

Kanceret që lufton: Kanceri stomakut, kanceri ezofagut, kanceri gjirit, kanceri mushkerive dhe i zorrëve.

6. Çaji

Si ndihmon: çaji është përplot me antioksidues që quhen kateqin, për të cilët studimet laboratorike kanë zbuluar se ndalojnë zhvillimin e qelizave kancer dhe zvogëlojnë madhësinë e tomorëve kanceroz.

Kanceret që lufton: Kanceri i Zorrëve, Kanceri Mëlçisë, Kanceri i Gjirit, Kanceri Prostatës, Kanceri Mushkërive, Kanceri Lekures, Kanceri Fshikëzës, kanceri stomakut dhe pankreasit.

7. Fara e lirit

Si ndihmon: “Farat e Lirit përmbajnë një antioksidues që quhet lignan, i cili mund të ndihmoj trupin që të largoj karcinogjenët e gjithashtu përmban edhe acide yndyrore omega-3 të cilët besohen se zvogëlojnë inflamacionin dhe forcojnë sistemin imunitetit,” thot Krista Haynes dietitian e Cancer Project, një grup jo-fitimprurës në Washington D.C.

Kanceret që lufton: Kanceri zorrës, kanceri i gjirit, kanceri lëkurës dhe kanceri i mushkërive.

8. Bathët (Fasulet)

Si ndihmojnë: Ato mund të jenë të vogla por bathës si bizelet, fasulja dhe thjerrëzat përmbajnë diçka të mirë.

“Ato përmbajnë fitokemikale naturale që janë në mënyrë unike ndryshe nga ato që gjenden në perime,” thotë Collins.

Studimet laboratorike tregojnë se përbërësit dhe materiet ushqyese të bathëve mund të parandalojnë riprodhimin e qelizave kancerogjene.

Sipas një studimi të vitit 2007 të bërë Instituti Amerikan për Hulumtime në Kancer, edhe fibra që gjendet në bathë mund të zvogëloj rrezikun e kancerit të zorrës.

Kanceret që luftojnë: përveç tjerëve, kancerin e zorrëve dhe stomakut.

9. Ushqimet nga Drithi Plotë

Si ndihmojnë: Sipas një studimi nga Shkolla e Shëndetit Publik pranë Universitetit të Minnesotas, njerëzit që ushqehen me ushqime nga drithi plotë kanë për 21% – 43% gjasat më të vogla ndaj kancerit se sa ata që hanë pak apo hiq.

Sikundër ushqimeve nga drithi i rafinuar, drithi i plotë është përplot materie ushqyese dhe antioksidues.

“Ato gjithashtu përmbajnë fibër e cila kur fermentohet në zorrë mund të prodhoj substanca që mbrojnë qelizat nga agjent që shkaktojnë kancerin,” thotë Collins.

Kanceret që luftojnë: Kanceri Gjirit, Kanceri Zorrëve dhe Kanceri Stomakut.

10. Perimet flet-gjelbër

Si ndihmojnë: Përmbajnë acid folik dhe karotenoide.

“Karotenoidet janë antioksidues që ndihmojnë komunikimin ndërmjet qelizave që kontrollojnë zhvillimin e qelizave, gjersa acidi folik është esencial për mbrojtjen e ADNs, pika nisëse e çdo ndryshimi që mund të shpie në kancer,” thotë Collins.

Kanceret që luftohen nga perimet: Kanceri i Gjirit, Kanceri Lëkurës, Kanceri Mushkërive, Kanceri Stomakut, Kanceri Gojës, Laringut dhe Faringut.

Këto pra ishin 10 ushqimet apo super-ushqimet që ju ndihmojnë të parandaloni kancerin.

ndahe me miqët

0 σχόλια:

Post a Comment